Quantcast
Channel: Dice Tech Nieuws » Dice Tech NL
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Solliciteren door de eeuwen heen: van handgeschreven cv tot video-sollicitatie

$
0
0

personal-360200_1280 (1)

De opkomst van social media brengt nieuwe vormen van solliciteren met zich mee. Een up-to-date online-profiel is de norm, en steeds meer jongeren wagen zich aan video-sollicitaties. Ga met deze drie tips op moderne banenjacht voor een succesvol resultaat.

Het curriculum vitae werd – de naam verraadt het al – ‘uitgevonden’ door de Italianen, tijdens de Italiaanse Renaissance. Niemand minder dan Leonardo Da Vinci schijnt in 1482 het eerste professionele cv te hebben geschreven. Dat gebeurde destijds uiteraard niet met een computer. Ook bevatte Da Vinci’s cv vast geen linkjes naar interessante content en was geen foto bijgevoegd (hoogstens een geschilderd portretje). Ruim vijf eeuwen later is er veel veranderd, zowel de technologie als – daardoor – de arbeidsmarkt.

De ontwikkeling van de banenjacht

Pas in de loop van de twintigste eeuw verwacht een werkgever bij een sollicitatie een cv. Het curriculum vitae is in die tijd een formeel overzicht van de werkzoekende, inclusief lengte, gewicht, burgerlijke staat en religie. Vanaf de jaren ’60 wordt het iets informeler en worden ook interesses als sport en clubs aan het cv toegevoegd. In de jaren ’70 doen typmachines hun intrede, en 1983 is het legendarische jaar dat Microsoft Word wordt geïntroduceerd. Cv’s ogen hierdoor steeds zakelijker.

In 1987 is de fax het populairste zendmiddel. Al in 1995 wordt de fax echter ingehaald door de e-mail. Met de komst van het gratis Adobe worden cv’s sindsdien veelal als professionelere PDF verstuurd. En dan, inmiddels 2003, lanceert LinkedIn. Online recruitment staat hiermee echt op de kaart. Een aantal jaar later nemen jongeren de eerste video-cv’s op en uploaden deze naar YouTube. De opkomst van (andere) social media-kanalen eind jaren ’00 zorgt voor talloze opties voor sollicitanten om zichzelf te portretteren, maar tegelijkertijd kunnen werkgevers ook veel niet-professionele informatie over sollicitanten vinden.

Tips & trics

Werkzoekenden hebben steeds meer mogelijkheden. Helaas maak dat het solliciteren er ook niet makkelijker op. Waar vind je die prachtvacature tussen alle informatie? Welke vorm van solliciteren kies je? Door alle keuzestress  zou je bijna de fout ingaan. Daarom hier een aantal do’s en don’ts voor moderne sollicitanten.

  1. Zoeken en gevonden worden

Solliciteren anno 2015 draait niet alleen meer om het zoeken en vinden van een baan. Werkgevers en vacatures opsporen en vervolgens je brief en cv opsturen, in de hoop op een gesprek? Zo 2014! Met een goed online profiel vindt jouw droombaan jou! Maak gebruik van SEO en verwerk de juiste zoektermen in jouw digitale cv. Zorg dat duidelijk blijkt wat je echt wilt en waar je goed in bent. Zo word je online goed gevonden voor functies die bij jou passen.

  1. Soort zoekt soort

Wie voor de bekende weg kiest, zal nooit een unieke vacature tegenkomen. Ben jij dus op zoek naar een onderscheidende functie bij een moderne werkgever? Ga dan voor een banenjacht 2.0: Twitter is your friend! Wie zoekt op de hashtag #vacature, vindt daarmee direct alle werkgevers die het social mediakanaal inzetten om een nieuwe werknemer te vinden. Zo weet je meteen dat je niet met een oubollig bedrijf te maken hebt. Hoe moderner het social mediakanaal waarmee je zoekt, des te moderner is het bedrijf dat je daar zult vinden. Hetzelfde geldt voor exclusieve vacaturesites.

  1. Wees origineel

Doe niet mee met video-solliciteren als dat niet echt bij je past. Hoe onderscheidend en innovatief is het om achter de massa aan te lopen? Creativiteit is het toverwoord, en dat hoeft echt niet altijd aan te sluiten bij het laatste buzzwoord. Een Pinterest-cv is stukken makkelijker te maken dan een eigen video. En anders kun je altijd nog linken naar interessante, relevante filmpjes van anderen. Waarom zelf het wiel proberen uit te vinden? Schilderijen bestonden al eeuwen voordat Da Vinci zijn Mona Lisa portretteerde. Het gaat er niet altijd om wat je doet, maar hoe!

Happy (job)hunting!

The post Solliciteren door de eeuwen heen: van handgeschreven cv tot video-sollicitatie appeared first on Dice Tech Nieuws.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Latest Images





Latest Images